Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Κύπρος 44 χρόνια από το πραξικόπημα .

Κύπρος 44 χρόνια από το πραξικόπημα .




Σαν σήμερα 15 Ιουλίου 1974. Η μεγάλη προδοcia.
Από τις 8 το πρωί, άρματα της Ε.Φ. από το στρατόπεδο Κοκκινοτριμιθιάς και από το στρατόπεδο του «Λοχαγού Καποτά» στην Παλουριώτισσα βγήκαν στους δρόμους και κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό για να εξουδετερώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις του Μακαρίου.
Παράλληλα, 300 άνδρες των στρατιωτικών σωμάτων και καταδρομείς της 31ης  και 33ης Μονάδας Καταδρομών επιτέθηκαν με όπλα κατά του Μακαρίου και της φρουράς του. Παράλληλα, κατά του Μακαρίου επιτέθηκαν 2 Τάγματα Πεζικού από την Κερύνεια και 2 Λόχοι της ΕΛΔΥΚ.
Ηγετικές μορφές στο Πραξικόπημα και στις πρώτες επιθέσεις κατά του Προεδρικού ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Λαμπρινός  και ο Επίλαρχος Κορκοντζέλος των Τεθωρακισμένων αλλά και ο Ταγματάρχης Δαμασκηνός των Καταδρομέων.  
Υπεύθυνος για την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου ήταν ο έχων την Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κομπόκης, ενώ επικεφαλής των εισβολέων καταδρομέων της Μοίρας Καταδρομών ήταν ο διοικητής της ταγματάρχης Ναπολέων Δαμασκηνός, και των αρμάτων ο επίλαρχος Κορκόντζελος.

 

Το προδοτικό πραξικόπημα, η "εισβολή" της Ελλάδας και το κάλεσμα των εγγυητριών δυνάμεων...

 

Τι ΔΕΝ σου έμαθαν για την ιστορία της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου