Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ < ΦΙΛΟΥΣ > ΜΑΣ

ΤΑ  < ΚΑΛΑ >  ΤΩΝ   ΓΕΡΜΑΝΩΝ 


10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941 Η Ελλάδα, έπειτα από απόφαση της Ανώτερης Γερμανικής Διοίκησης, χωρίζεται σε ζώνες κατοχής, τη γερμανική, την ιταλική και τη βουλγαρική.
Οι Γερμανοί, εκδικούμενοι δια τας εναντίον των επιθέσεις των ανταρτικών ομάδων, εισέρχονται δια δολίου τεχνάσματος εις το Δίστομον και εξολοθρεύουν ολόκληρον σχεδόν τον πληθυσμόν του, μη φεισθέντες ουδέ των νηπίων, των οποίων έσπαζαν τα κεφάλια εις τους τοίχους ήτα εξεκοίλιαζαν μπροστά εις τους γονείς των. Τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας ανήλθον εις 218 από τους οποίους 20 βρέφη, 15 παιδιά και 42 υπερήλικες.
—Πυρπολείται από τους Ναζί το χωριό Αργίνια της Κεφαλληνίας. Από τα 35 σπίτια, που είχε το χωριό, κάψανε τα 25.
11 ΙΟΥΝΙΟΥ 1940 Περιοριστικά μέτρα παίρνονται στην Ελλάδα κατά τη διάθεση και τη μεταφορά διαφόρων τροφίμων από νομό σε νομό, καθώς και στη διανομή τους κατ' οίκον.
14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1942 Οι Γερμανοί σκοτώνουν 50 Έλληνες στο Ηράκλειο της Κρήτης.
15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941 Αρχή οργανώσεως "Διαφυγής" από την κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ελλάδα στελεχών του Π.Ν. και Λ.Σ. στη Μέση Ανατολή, με διάφορα πλωτά μέσα.
—943 Οι Γερμανοί σκοτώνουν 19 Έλληνες σε αντίποινα ανατίναξης ιταλικού πλοίου στον Πειραιά.
17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 Το Ολοκαύτωμα της Υπάτης.
Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, γράφτηκε ίσως η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελώντας 28 άτομα, τραυματίζοντας 30, καταστρέφοντας 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά. Για την προσφορά της στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση, που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα αλλά και την εκτέλεση των Υπαταίων Πατριωτών μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τους Γερμανούς, η Υπάτη ανακηρύχθηκε Μαρτυρική Πόλη.
Υπαταίοι μάρτυρες της Κατοχής: Η Υπάτη πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς και βομβαρδίστηκε με πυροβολικό αρκετές. Οι ημερομηνίες των πυρπολήσεων:
17 Ιουνίου 1944
10 Αυγούστου 1944
12 Οκτωβρίου 1944
Ο γραμματέας της τότε κοινότητας Υπάτης, Περικλής Ευθ. Ευθιμιόπουλος, που πέθανε στην Τασκένδη, σε πρόχειρη σημείωσή του γράφει λακωνικά: «Επυρπολήθηκαν άπασαι αι οικίαι, καταστήματα και λοιπαί οικοδομαί. Απέμειναν όρθια περί τα 25 σπίτια. Ανετινάχθη η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Άπαντα τα Δημόσια και κοινοτικά κτίρια και Σχολεία κατεστράφησαν. «‘Επί το ερείπιον» εστάθη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Αυτή όπλισε τους απλοϊκούς ανθρώπους της και έστησαν στο ξέφωτο μετερίζι της φυλής το χορό της ψυχικής Αντίστασης, που τελικά νίκησε τις χιτλερικές δυνάμεις».




19 ΙΟΥΝΙΟΥ 1943 Εκτελούνται στην Καισαριανή 8 όμηροι από τους Γερμανούς.


  22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1943 Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στην Κερνίτσα Αρκαδίας.


23 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 Σφαγές Ελλήνων από Γερμανούς στην Σπάρτη και στον Πάρνωνα.


                                                                         ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου