Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑ. ΚΙ.Π. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ











Θα  θέλαμε  να  γνωστοποιήσουμε  στους  φίλους  του  Συλλόγου  ότι  με  μεγάλη  χαρά   δώσαμε  το  << παρόν  >> στην   Τοπική   Εθνική   Εορτή  στο    <<  Χάνι   της   Γραβιάς >> .
Έγινε   Κατάθεση   Στεφάνου  στο  Μνημείο  του
   Ηρώου    του    Οδυσσέως    Ανδρούτσου  και  επίσης
συμμετείχαμε  στην   παρέλαση  που  έγινε   προς   Τιμήν  των   
Ηρώων   του   Ολοκαυτώματος .   
    Θα  επανέλθουμε  με  φωτογραφικό  υλικό  από  την  εκδήλωση.


ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ.. ΜΕ 120 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 8000 ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ..ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ,Η  ΑΡΧΟΥΣΑ  ΤΑΞΗ  ΤΗΣ  ΕΠΟΧΗΣ  ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ...ΤΕΤΟΙΕΣ ΨΥΧΕΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΓΕΝΝΑΓΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΟΤΕ...ΣΗΜΕΡΑ ,ΚΑΤΑΠΙΝΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΧΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΗ ΦΗΜΗ ΨΕΥΤΟ ΝΤΑΗΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΒΙΤΣΙΑΡΗΔΩΝ..ΝΑ ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ''ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''' ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΜΑΣ..ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ..ΟΤΑΝ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΘΑ ΝΟΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ?? ...ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ..Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΟ ΞΕΠΕΣΜΟ..Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...ΑΛΗΘΕΙΑ..ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ..ΕΛΛΗΝΕΣ..ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ???

   ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ    ΤΗΣ     ΜΑΧΗΣ .

Το πρωί της 8ης Μαΐου 1821, ο Ομέρ Βρυώνης με τον στρατό του πλησίασε σε απόσταση βολής από το χάνι και αμέσως δέχτηκε καταιγισμό πυρών. Κατάλαβε ότι ο παλιός του φίλος δεν πήγε εκεί με φιλικούς σκοπούς, αλλά για να τον πολεμήσει. Πρώτα διέταξε να γίνει επίθεση κατά των ανδρών του Δυοβουνιώτη και του Πανουργιά, τους οποίους διασκόρπισε στα γύρω βουνά, όπως και στη Μάχη της Αλαμάνας. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στο Χάνι και τον Ανδρούτσο.Έκανε μια απόπειρα να τον μεταπείσει, στέλνοντας ένα δερβίση ως αγγελιοφόρο. Η αποστολή του ιερωμένου είχε τον λόγο της. Ο Ομέρ Βρυώνης γνώριζε ότι ο Ανδρούτσος ήταν Μουσουλμάνος Μπεκταξής. Ο δερβίσης προχώρησε έφιππος προς το Χάνι, αλλά ξαφνικά δέχθηκε μια σφαίρα στο μέτωπο κι έπεσε άπνους. Οι Οθωμανοί επιτέθηκαν κατά κύματα στο Χάνι. Ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του κρατούσαν γερά. Ο Ομέρ Βρυώνης εξεμάνη με την ανικανότητα των αξιωματικών του και διέταξε και νέα επίθεση κατά το μεσημέρι. Και αυτή απέτυχε.

Τις πρώτες ώρες του δειλινού διέταξε κατάπαυση του πυρός, συνειδητοποιώντας ότι είχε διαπράξει ένα ακόμη λάθος. Από υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και υποτιμώντας την ανδρεία των Ελλήνων είχε εκστρατεύσει χωρίς πυροβολικό. Αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά τις δυνάμεις του και να διατάξει να του φέρουν κανόνια από τη Λαμία. Ήταν αποφασισμένος το πρωί της επόμενης ημέρας να ισοπεδώσει το Χάνι, με τους αυθάδεις υπερασπιστές του. Την κίνηση αυτή του Ομέρ Βρυώνη μάντεψε ο Ανδρούτσος και γύρω στις δύο τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου επεχείρησε με τους 110 άνδρες του ηρωική έξοδο. Οι έξι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ολοήμερης μάχης. Αιφνιδίασαν τις τουρκικές φρουρές που είχαν περικυκλώσει το Χάνι και χάθηκαν μέσα στα σπαρτά.

Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς στοίχισε στον Ομέρ Βρυώνη πάνω από 300 νεκρούς και 200 τραυματίες Κυρίως, όμως, προκάλεσε κλονισμό στο ηθικό του στρατού του και τον δικό του δισταγμό για το αν έπρεπε να συνεχίσει την εκστρατεία του. Για λίγο καιρό, τουλάχιστον, ένας σοβαρός κίνδυνος για την Πελοπόννησο εξέλιπε. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αναγνωρίσθηκε απ' όλους ως αναμφισβήτητος ηγέτης της Ανατολικής Στερεάς.



  Θα  θέλαμε  να  ευχαριστήσουμε  τον  Πρόεδρο  της  Κοινότητος
Κον   Θεόδωρον    Αβράμπο     δια   την  αμέριστη   βοήθεια  προς
τον  Σύλλογό  μας  ,   καθώς   και  τον   Τελετάρχην    
Κον   Νικόλαον    Τούμπα  .


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου